Vikten av en liftutbildning
Liftar är ovärderliga verktyg, men om de används felaktigt kan de utgöra allvarliga säkerhetsrisker. Statistik visar att olyckor i samband med höjdarbete ofta beror på bristande kunskap eller felaktig hantering av utrustningen. Genom att gå en liftutbildning bidrar du inte bara till en tryggare arbetsmiljö för dig själv, utan även för dina kollegor. Därtill ställer arbetsmiljölagen och föreskrifterna från Arbetsmiljöverket krav på att alla som använder liftar ska ha relevant utbildning och dokumenterad kompetens.
Liftläroplanen
Vår repetitionsutbildning består endast av den teoretiska delen och den delen är baserad på Liftutbildningsrådets Liftläroplan (LLP). Det innebär att utbildningen inkluderar följande moment:
- Maskintyper
- Liftens uppbyggnad
- Kontroll och besiktning
- Arbetssätt och handhavande
- Säkerhet
- Lagar och arbetsmiljö
- Teoretiskt slutprov
Förkunskaper för repetitionsutbildning
För att repetitionsutbildningen ska vara giltig krävs det att du sedan tidigare har en godkänd grundutbildning som har inkluderat både teori och praktik.
Behörigheter efter slutförd kurs
När du slutfört utbildningen ges du behörighet att manövrera liftar av typ 1A och 1B samt 3A och 3B. Liftar av typ 2A och 2B används generellt av specialistföretag och dessa lifttyper kräver oftast separat utbildning för just den lifttypen. Det kan exempelvis röra sig om spårbundna liftar eller underbroliftar.
Snart lanserar vi även grundutbildning
Saknar du helt kompetens på liftar? Inom en snar framtid kommer vi även att lansera grundutbildningen för liftoperatörer, som också inkluderar de praktiska momenten. De praktiska momenten genomförs i samarbete med partners som kommer att erbjuda de praktiska momenten på fler än 15 platser i Sverige.